Anu, Seppo ja Sami

Lyhyt historiikki ja toiminnankuvaus

Ensimmäinen Alppivalmennus.fi-ydinryhmän järjestämä valmentajakoulutusleiri seuravalmentajille pidettiin 12 vuotta sitten. Seuraavina vuosina valmentajien lisäksi myös juniorit olivat mukana omissa ryhmissään ensilumilla. Syksyllä 2013 pidettiin 40 hengen ensilumen leiri Kitzsteinhornin jäätiköllä Kaprunissa.

Alusta lähtien päämääränä oli, että sekä valmentajat että juniorit saisivat yhtenäisen käsityksen perustekniikasta ja harjoittelumenetelmistä. Kevään lumileireillä kouluttaja on ollut mukana seuraamassa treenejä. Kouluttajina toimivat alusta lähtien Heikki Vartiovaara, Seppo Keränen ja Sami Raittinen sekä talvesta -09 lähtien Anu Pesonen.

Alppivalmennukseen ja alppihiihtotekniikkaan liittyvää materiaalia on vuosien varrella kertynyt valmentajien omista taustakoulutuksista, lumileireille tehdyistä ohjelmista ja koulutusten sisällöistä sekä niille valmistelluista luennoista. Ammattivalmentajakoulutukseen osallistumisen ja kentältä kiirineiden tarpeiden pohjalta syntyi ajatus toiminnan jatkokehittämisestä ja alppihiihtovalmennukseen liittyvän materiaalin avoimesta jakamisesta koko alppihiihtokenttää hyödyntävällä tavalla. Lopulta päädyttiin perustamaan Alppivalmennuksen kannatusyhdistys ry. ja informaatiokanavaksi Alppivalmennus.fi-internetsivusto.

Alppivalmennus.fi-sivuston peruskonsepti syntyi valmentajan ammattitutkintokoulutuksen lopputyönä. Sivuston materiaalin lähteinä on käytetty mm. Suomen, Ruotsin, Saksan, Itävallan, Sveitsin, Kanadan ja USA:n lajiliittojen materiaalia. Lisäksi on hyödynnetty Shoryn materiaalia ja kouluttajien tietotaitoa.

Valmennukseen liittyvissä asioissa johtoajatuksena on avoin valmennuskehitystyö, jossa pyritään paitsi hyödyntämään eri alppihiihtomaiden asiantuntevia lähteitä niin myös ammentamaan kaikkien asiasta kiinnostuneiden suomalaisten alppihiihtovalmentajien kokemuksesta ja palautteesta. Ideologiana on avoimuus, tietotaidon jakaminen kaikkia hyödyttävällä tavalla ja keskustelu suomalaisesta alppihiihdosta. Keskustelun mahdollistamiseksi sivusto on linkitetty Facebookin Alppivalmennus.fi-yhteisöön, jonka kautta jokaisen on mahdollista kantaa kortensa kekoon yhteiseksi hyväksi ja alppihiihtovalmennuksen kehittämiseksi.